Φόρτωση. Παρακαλώ περιμένετε.

PHONE: +30 693 333 0922EMAIL: kthnotrofoidramas@gmail.comWORKING HOURS: MONDAY-FRIDAY 08.00 - 14.30

Ενωτικές προθέσεις στον Τύρναβο μεν, δύο τα «στρατόπεδα» των στους αιγοπροβατοτρόφους δε

January 31, 2020 0
pic11-1200x311.jpg

των Αντώνη Ανδρονικάκη, Γιώργου Ρούστα

Σε δύσκολο σταυροδρόμι βρίσκεται ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας όπως απέδειξε και η χθεσινή ευρεία σύσκεψη των κτηνοτροφικών φορέων στον Τύρναβο. Αν και σύμφωνα με τις πληροφορίες της «ΥΧ» η ανακοίνωση που  αναμένεται να είναι ενωτική, -ενώ φαίνεται ότι το ρεύμα που υποστηρίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις μέχρι στιγμής επικρατεί σε ό,τι αφορά τη λογική σύστασης Διεπαγγελματικής Οργάνωση φέτας– στην ουσία έχουν δημιουργηθεί δύο πόλοι στις τάξεις των κτηνοτρόφων. Τελικά, μετά από πολύωρη συζήτηση και αρκετές εντάσεις, στο τέλος πρυτάνευσαν οι ψύχραιμες φωνές και η λογική, υπήρξαν αμοιβαίες υποχωρήσεις και  οι κτηνοτρόφοι κατέληξαν τελικά σε 12 σημεία, με βάση τα οποία θα προχωρήσει η δημιουργία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας και θα αποτελέσουν τη βάση του υπομνήματος που θα αποσταλεί προς ενημέρωση στο ΥΠΑΑΤ.

Στην πρόσκληση της Ομοσπονδίας ανταποκρίθηκαν ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων (ΣΕΚ) Δημήτρης Μόσχος (από την Καστοριά), ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) Στέργιος Κύρτσος και από τον Εθνικό Κλαδικό Συνεταιρισμό Αιγοπροβατοτρόφων Ελλάδος οι συνεταιρισμοί «Γάλα Ελλάς» της Ελασσόνας, Τυρνάβου, Λιβάδι Ελασσόνας, Πυργετού, Αξιού Θεσσαλονίκης, Προσοτσάνης, Ακρογιάλι, Λαζαρίνα Καρδίτσας. Από το κλαδικό όργανο απουσίαζαν μόνο οι Συνεταιρισμοί Καλαβρύτων και Βοιωτίας.

Στη σύσκεψη του Τυρνάβου υπήρξαν δύο μέτωπα. Αυτό των συνδικαλιστών που εκφράζονταν από τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, της ΠΕΚ και του ΣΕΚ κι από την άλλη από μερίδα εκπροσώπων του Κλαδικού Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτρόφων, με κύριο εκφραστή τον πρόεδρο του συνεταιρισμού αγελαδοτρόφων και αιγοπροβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, Γ. Βαϊόπουλο, ο οποίος ζήτησε την περιορισμένη συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργανώσεων στην Διεπαγγελματική. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ» σημείο που πυροδότησε εντάσεις αποτέλεσε η στάση του Κλαδικού Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτρόφων Ελλάδος όσον αφορά την πρόσφατη πρωτοβουλία που ανέλαβε το προεδρείο του από κοινού με τη γαλακτοβιομηχανία των αδερφών Σαράντη. Στη σύσκεψη δεν έλειψαν και οι αναφορές στην πολυσυζητημένη συνέντευξη του Μ. Σαράντη στην «ΥΧ» που φαίνεται να έχει αποτελέσει καταλύτη εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα.

Τα πράγματα λοιπόν δεν είναι τόσο απλά. Αφενός οι εκφραστές της πρωτοβουλίας Σαράντη με πρωτεργάτη τον κτηνοτρόφο Γιώργο Βαϊόπουλο δείχνουν ότι διαθέτουν έρεισμα σε αρκετά μεγάλα τυροκομεία της περιοχής αφετέρου θεωρούν ότι πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να αποδείξουν ότι εκπροσωπούν ένα σημαντικό ποσοστό της παραγωγής γάλακτος και φέτας εγκαλώντας και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της «αντίπερα όχθης» να αποδείξουν το ίδιο. Μέσα σε όλα αυτά επίκειται ημερίδα για τον κλάδο του γάλακτος στις 2 Νοεμβρίου στα Τρίκαλα όπου αναμένεται να συμμετάσχουν φορείς από όλο το φάσμα της παραγωγής φέτας ενώ το «παρών» αναμένεται ότι θα δώσει και εκπρόσωπος της Πολιτείας.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ από τον Τύρναβο και όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 25/10.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΔΡΑΜΑΣ © 2020. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ